Sofie

Surdejs brød

Mel der bruges skal have et højt proteinindholdet som muligt (12% eller derover).

jeg har min surdej stående på køkken bordet og jeg fodre den hver dag, lige dele mel og vand. Når surdejen kan flyde oven på vand er den klar til at bruge i en dej.

Jeg blander Surdej og vand og tilsætter mel indtil dejen næste ikke flyder ud, den lader jeg stå på køkkenbordet 1 time (autolyse). Derefter tilsætter jeg salt (forholdsvis meget) og 1-2 spk vand og begynder at folde dejen ind over sig selv indtil den føles lidt som tyggummi. Jeg lader dejen stå på en bakke så den kan flyde langsomt ud hvorefter jeg folder den ind over sig selv igen, det gør jeg et par timer.

Hvis jeg vil lave boller smør en beholder med olie og ligge dejen deri, hvis jeg vil lave brød former jeg hele dejen til en stor bolle og ligger i hævekurv.. derefter lader jeg det hæve over natten enten på køkkenbordet eller sætter den i køleskab. Morgenen efter bager jeg brødet. hvis boller klipper jeg forsigtigt stykker af dejen og former dem let til en bolle uden at trykke luften ud af den.

Det er vigtigt med fugt for at brødet kan hæve i ovnen, så inden jeg sætter boller/brød i ovnen pensler brødet med vand, og samtidigt lige bag efter at jeg har sat børd/boller i ovnen kaster jeg en halv kop vand ind i bunden af ovnen og lukker hurtigt lågen.

Ovn temperatur skal være 250grader eller derover, jeg lader en bageplade opvarme i ovnen. Jeg laver bollerne på et kold bageplade med bagepapir og jeg flytter dem fra den kolde bageplade over på den varme ved at “slide” bagepapiret fra den ene til den anden.

  • hvis jeg laver brød bruger jeg en Rund hævekurv – kan erstattes med en skål med et viskestykke i påståes det, det mel som kurven eller viskestykket skal dækkes i skal være Ris Mel, da det har en evne til ikke at klistre.
  • I stedet for vand pensling af brødet bruger de fleste en en sprayflaske for et bedre resultat.

Nogle bruger En stegeso til at bage brødet i, så slipper du  for at have en ovn med damp eller at finde forskellige andre måder at lave damp på, Se her: https://foodgeek.dk/da/surdejsbroed-opskrift-begyndere/

Pandekage

Husk når du laver pandekager at Pisk mel og æg godt sammen til en klumpfri “jævning” inden mælk tilsættes …. så undgår du klumper i “dejen”

Hjemmelavet Pizza

Lav finger “huller” hele vejen rund langs kanten for at få fine originale pizza puff kanter på din pizza

pebernødder

Hvordan bliver pebernødder bedst?

Overtræk dem med hvid chokolade og drys dem med kanel

Brød

Vent med at tilføje fedtstof og salt til efter du har rørt en del af melet ud i væsken da fedtstof kan indkapsle gærcelleren, og salt i væske kan dræbe gæren, tilføj halvvejs gemme ældningen